Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13013
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1477
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14324
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5922
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13013
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1477
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14324
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5922
Składniki
wodę z masłem i solą zagotować. Dodać mąkę, energicznie mieszać chwilkę. Ciasto odstawić, żeby lekko przestygło. Następnie wbić po jajku, mieszając. Szprycą wyciskać na blaszkę ptysie. Ja część robiłam szprycą, ale mam taką do d..y i resztę łyżką wykładałam..;) Piec w gorącym piekarniku 200st. około 30-35 minut. Nie otwierać w czasie pieczenia!!! (chociaż ja otwierałam kilka razy i nic się nie stało) Po upieczeniu szybko przekroić, żeby odparowały.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i mąką, powoli wlewając 3/4 szklanki zimnego mleka. Pozostałą część mleka gotujemy mieszając ją z masłem wanilią. Masę żółtkową powoli wlewamy do mleka, mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje (ciągle mieszamy). Masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Ostudzonym kremem przełożyć Ptysie i posypać cukrem pudrem.....