Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10794
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3453
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2498
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10794
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3453
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2498
Składniki
wodę z masłem i solą zagotować. Dodać mąkę, energicznie mieszać chwilkę. Ciasto odstawić, żeby lekko przestygło. Następnie wbić po jajku, mieszając. Szprycą wyciskać na blaszkę ptysie. Ja część robiłam szprycą, ale mam taką do d..y i resztę łyżką wykładałam..;) Piec w gorącym piekarniku 200st. około 30-35 minut. Nie otwierać w czasie pieczenia!!! (chociaż ja otwierałam kilka razy i nic się nie stało) Po upieczeniu szybko przekroić, żeby odparowały.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i mąką, powoli wlewając 3/4 szklanki zimnego mleka. Pozostałą część mleka gotujemy mieszając ją z masłem wanilią. Masę żółtkową powoli wlewamy do mleka, mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje (ciągle mieszamy). Masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Ostudzonym kremem przełożyć Ptysie i posypać cukrem pudrem.....