Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8721
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 80
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8721
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 80
Składniki
W małym garnku zagotowujemy wodę z masłem. Na wrzątek wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto można zdjąć z ognia, gdy odchodzi od brzegów garnka. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystygnięciu dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę. Na blachę wysmarowaną masłem wyciskamy okrągłe porcje ciasta używając rękawa cukierniczego. Starajcie się zachować spore odstępy między ptysiami. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i olejek lub nasiona wanilii. Po upieczeniu studzimy ptysie. Następnie należy przekroić je wzdłuż i napełnić bitą śmietaną. Na koniec opruszamy cukrem pudrem.