Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1960
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2540
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 466
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52609
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 571
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1960
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2540
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 466
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52609
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 571
Składniki
W małym garnku zagotowujemy wodę z masłem. Na wrzątek wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto można zdjąć z ognia, gdy odchodzi od brzegów garnka. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystygnięciu dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę. Na blachę wysmarowaną masłem wyciskamy okrągłe porcje ciasta używając rękawa cukierniczego. Starajcie się zachować spore odstępy między ptysiami. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i olejek lub nasiona wanilii. Po upieczeniu studzimy ptysie. Następnie należy przekroić je wzdłuż i napełnić bitą śmietaną. Na koniec opruszamy cukrem pudrem.