Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A do kawki polecam pyszne ptysie z kremem budyniowym.
Garnek, robót kuchenny, łyżka,miska, nóż,blaszka do pieczenia.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6884
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5049
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1947
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6884
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5049
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1947
Składniki
Do garnka wkładam 200 g masła,dodaje wodę. Kiedy masło się rozpuści i płyn zacznie się gotować wsypuje mąkę. Mieszam energicznie aż powstanie elastyczna masą. Taka masę zostawiam do przestygnięcia. Następnie do ciasta dodaje po jednym jajku ,ubijając za każdym razem. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i formuje na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ptasie. Piekę w rozgrzanym piekarniku grzałka góra dół 200 stopni 35 minut. Az urosną i się zarumienią. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika bo ptysie opadną. Po upieczeniu kiedy ptysie przestygną przekroić.
500 ml mleka wlewam do garnka i dodaje cukier, Całość podgrzewam. W osobnym naczyniu mieszam resztę mleka i budynie. Taką mieszankę dodaje do gorącego mleka i energicznie mieszam aż budyń zgęstnieje. Przykrywam folia i odstawiam do przestygnięcia. Do miski robota wkładam 220 g miękkiego masła i ubijamy na puszystą masę. Dodaje po łyżce zimnego budyniu ubijając cały czas. Gotowy krem przekładam do rękawa cukierniczego i napełniamy ptysie Tuż przed podaniem posypuję cukrem pudrem