Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie z kremem czekoladowym

Ptysie z kremem czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Ptysie z kremem czekoladowym"

Składniki

  • 4 dag masła
  • 20 dag mąki
  • 3 jajka
  • sól
  • 25 dag truskawek
  • 8 dag cukru pudru
  • 2 łyżki budyniu w proszku
  • 150 ml śmietany 18 proc
  • 18 dag gorzkiej czekolady
  • polewa czekol
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło zagotuj ze 130 ml wody i szczyptą soli. Wsyp mąkę, mieszaj, aż ciasto zrobi się szkliste. Zdejmij z og nia, wmieszaj kolejno jajka. Ciasto przełóż do szprycy. Wyciśnij na blachę ptysie. Piecz 20 min w 200 st. Rozkrój.

  2. Truskawki pokrój, zagotuj ze 100 ml wody i połową cukru. Budyń rozmieszaj w 50 ml wody. Dodaj do truskawek, chwilę gotuj. Zimną masę nałóż na połówki ptysi. Śmietanę zmiksuj z resztą cukru i rozpuszczoną czekoladą. Nałóż krem. Przykryj ptysie, ozdób polewą.

  3. Czas ok. 70 min; porcja – 120 kcal, cena 70 gr.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń