Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ptysie z kremem czekoladowym"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2457
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 45
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 716
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2457
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 45
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 716
Składniki
Masło zagotuj ze 130 ml wody i szczyptą soli. Wsyp mąkę, mieszaj, aż ciasto zrobi się szkliste. Zdejmij z og nia, wmieszaj kolejno jajka. Ciasto przełóż do szprycy. Wyciśnij na blachę ptysie. Piecz 20 min w 200 st. Rozkrój.
Truskawki pokrój, zagotuj ze 100 ml wody i połową cukru. Budyń rozmieszaj w 50 ml wody. Dodaj do truskawek, chwilę gotuj. Zimną masę nałóż na połówki ptysi. Śmietanę zmiksuj z resztą cukru i rozpuszczoną czekoladą. Nałóż krem. Przykryj ptysie, ozdób polewą.
Czas ok. 70 min; porcja – 120 kcal, cena 70 gr.Źródło: Świat kobiety