Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ptysie z niespodzianką"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 79
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 138
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 79
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 138
Składniki
Zagotuj 250 ml wody z solą i masłem. Dosyp mąkę. Mieszając, gotuj, aż masa zbije się w kulę. Zdejmij garnek z ognia. Do masy wbij jedno jajko. Wymieszaj i odstaw.
Zimną masę utrzyj z pozostałymi jajkami. Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskaj spore rozetki na blachę przykrytą pergaminem. Zachowaj spore odstępy – ciasto będzie rosło. Piecz w 200 °C przez ok. 20-25 minut.
Wiśnie odsącz na sitku, a zalewę zachowaj. Trzy jej łyżki wymieszaj z mąką ziemniaczaną . Pozostałą zalewę zagotuj z cukrem i cynamonem, dolewając rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Gotuj, wciąż mieszając, aż zgęstnieje. Potem wymieszaj z wiśniami i ostudź.
Ciastka rozetnij. Na spody nałóż masę wiśniową. Śmietanę ubij z zagęstnikiem i wymieszaj z likierem. Przełóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij spore rozetki na pokryte masą spody ciastek. Przykryj ptysie górnymi częściami, oprósz cukrem pudrem i udekoruj miętą.
Czas przygotowania: 75 minut. Cena porcji: ok. 5 zł. Kalorie: porcja 440 kcalŹródło: Na żywo