Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 938
Dodano: 03.07.2010
Odsłon: 12557
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Ptysie:Masło z wodą i szczyptą soli doprowadzić do wrzenia.Energicznym ruchem wsypać przesianą mąkę do wrzątku i dalej gotować na małym ogniu stale mieszając. Gdy ciasto zrobi się gładkie, lśniące i będzie odstawać od brzegów garnka, wtedy zdjąć z ognia i zostawić na 5 minut do przestudzenia. Teraz dodawać stopniowo lekko rozbełtane jaja mieszając mikserem (łopatki spiralne) lub ręcznie do uzyskania miękkiego i w miarę jednolitego ciast. Rękawem cukierniczym lub łyżką formować ptysie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w pewnej odległości od siebie gdyż wyrosną.) Piec do zrumienienia około 20 minut w temperaturze około 200 stopni bez termoobiegu (ja standardowo piekłam dłużej w troszkę niższej temperaturze). Nie wolno otwierać piekarnika przed upływem 15 minut, bo ciasto opadnie. Jeszcze gorące ptysie przekroić nożem i ułożyć do ostygnięcia. Ponieważ ja stwierdziłam że są chyba lekko surowe w środku po przekrojeniu wsadziłam jeszcze ''''połóweczki'''' ptysiów do piekarnika na 5 min na dopieczenie.
Masy: Ubić każdą śmietankę z osobna z dodatkiem cukru pudru i śmietan fix''''u. Do pierwszej porcji dodać więcej cukru bo będzie bez dodatków. Do drugiej dodać kilka łyżeczek orzechów włoskich zmielonych (lub innych). Trzecią porcję wzbogacić kilkoma łyżkami mocnego naparu z cappucino lub zwykłej kawy.
Przekrojone ptysie i wystudzone ponadziewać śmietankowymi kremami i zajadać :-). Smacznego :-)
Przepis częściowo zaczerpnięty z wielkieżarcie.com
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

anetalive 06 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
tylko jeść ;D0 Kto głosował? | Odpowiedz

oliwia_winna 06 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
annawk: co miałaś na myśli ???0 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 04 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
mniammmmm....0 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 03 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
ptysie mają klasę :)0 Kto głosował? | Odpowiedz