Do góry

Desery Przepis na:

Pudding ryżowy na mleku

Pudding ryżowy na mleku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Pudding ryżowy na mleku"

Składniki

  • 1/2 szklanki białego ryżu
  • 1,5 szklanki tłustego mleka
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 18-proc
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 40 minut. Cena porcji ok. 2,50 zł.

  2. Ryż gotujemy na mleku na małym ogniu, aż będzie miękki, a nawet lekko rozgotowany. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i pokruszoną białą czekoladę. Mieszamy, żeby cukier i czekolada się rozpuściły, a ryż nie przypalił.

  3. Do przepłukanej zimną wodą miseczki wkładamy porcję puddingu i, jakbyśmy robili babkę z piasku, przekładamy jej zawartość na talerz. Deser możemy podać z owocami albo z sosem malinowym.

  4. Do puddingu zamiast białej czekolady możemy dodać gorzką, wtedy otrzymamy bardziej wytrawny deser.

  5. Wartość odżywcza porcji 395 kcal Białko 4,4 g/Tłuszcz 8 g/Węglowodany 65,5 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń