Do góry

Desery Przepis na:

Pulchne faworki drożdżowe

Pulchne faworki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 2275 Ocena: 50052

Dodano:

Odsłon: 20760

:)

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 50 g drożdży
  • 3 kostki smalcu do smażenia
  • cukier puder
  • sól
  • cukier waniliowy bio
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pulchne faworki drożdżowe

Przygotowanie

  1. Rozczyn:
    Drożdże ,łyżkę cukru ,łyżkę mąki ,1/2 szklanki ciepłego mleka wymieszałem i odstawiłem do wyrośnięcia.

    Jajka utarłem z cukrem i cukrem waniliowym ,dodałem do zaczynu wraz z pozostałymi składnikami (resztą mąki ,masłem i szczyptą soli). Ciasto wyrabiałem 20 min,po czym odstawiłem na kolejne 20 do wyrośnięcia. Rozwałkowałem ciasto ,ponacinałem w paski ,wywinąłem i smażyłem na rozgrzanym smalcu do zrumienienia. Posypałem cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 27 lutego 2014 przyznam nie jadłem jeszcze drożdżowych,wyglądają bardzo smacznie i te wiosenne kwiaty....świeże,umieszczone w wazonie a nie przy talerzu:)))))

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konia 27 lutego 2014 Swietny przepis, dzisiaj zamiast paczkow zrobie takie faworki:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

figg 26 lutego 2014 Fajne inne trochę bo na drożdżach nie robiłam. No i piękne tulipany aż się wiosennie zrobiło:-))

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń