Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucha tarta a na niej słodki mus dyniowy. Brzmi znakomicie, prawda? Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na pumpkin pie — to jesienny deser, który warto przygotować!
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2538
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 433
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52603
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 555
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2538
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 433
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52603
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 555
Składniki
Wszystkie sypkie składniki przeznaczone na tartę umieść w misce. Pamiętaj, aby uzyskać pyszne i kruche ciasto, koniecznie trzeba użyć mocno schłodzonych składników. Zatem masło wyjmij z lodówki dopiero przed przystąpieniem do robienia ciasta. Pokrój je w kostkę i dodaj do miski z mąką, cukrem pudrem i solą. Zanim przystąpisz do wyrabiania ciasta, dodaj do miski także 2 żółtka jaj. Do połączenia składników możesz użyć malaksera lub miksera z hakami. Mieszaj składniki tak długo, aż będą przypominać mokry piasek. Wówczas dodaj łyżkę lodowatej wody. Jeśli ciasto zmieni kształt i zamiast mokrego piasku zobaczymy w misce kulę, jest gotowe. Jeśli nadal jest sypkie, to dodaj kolejną łyżkę lodowatej wody. Dwie powinny wystarczyć, jednak w razie potrzeby powtórz ten krok jeszcze raz. Ciasto zawiń w folię spożywczą i umieść na godzinę w lodówce.
Gdy minie czas przeznaczony na chłodzenie ciasta, rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj go na koło o średnicy zbliżonej do Twojej formy do pieczenia tarty (zalecamy użycie blaszki o średnicy około 24 cm).
Rozwałkowane ciasto umieść w natłuszczonej formie. Postaraj się jak najmniej dotykać ciasto, by go nie ocieplać. Dociśnij ciasto widelcem do formy i nakłuj w kilku miejscach. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut (tarta musi się nieco zarumienić), po czym od razu wyjmij ją z piekarnika i przestudź.
Zagotuj 400 ml wody i rozpuść w niej galaretki. Przestudź i dopiero wówczas dodaj do niej schłodzone puree z dyni. Całość zmiksuj na mus, a gdy zacznie gęstnieć, przelej na upieczoną tartę i wstaw do lodówki. Podawaj z bitą śmietaną i cynamonem.