Do góry

Desery Przepis na:

Puszek z wiśniami i czekoladą

Przepis dnia 2021-08-05
Puszek z wiśniami i czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 546 Ocena: 4874

Dodano:

Odsłon: 4479

Kolejny gorący letni dzień za nami, do tego niedziela, więc dla ochłody i dla orzeźwienia przygotowałam pyszne ciasto bez pieczenia/na zimno, które nazwałam puszek z wiśniami i czekoladą. Jak sama nazwa wskazuje ciasto puszek, czyli bardzo delikatne i puszyste, niczym obłoczek. Delikatność masy przełamałam kwaskowatymi wiśniami oraz mieszanką mlecznej i gorzkiej czekoladą. Dodatkowo ciasto zrobiłam na podłużnych biszkoptach, które nasączyłam mocnym naparem kawowym.

Składniki

  • kilkanaście podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125ml wrzątku
  • 250ml śmietany 30%
  • 1 śmietan - fix
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 opakowanie śmietany śnieżki
  • 200ml mleka
  • 450g serka homogenizowanego waniliowego
  • wiśnie drylowane (świeże lub z kompotu)
  • kilka kostek mlecznej czekolady
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • 4 łyżeczki żelatyny + 125ml gorącej wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Puszek z wiśniami i czekoladą

Przygotowanie

  1. Żelatynę rozpuściłam w 125ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Okrągłą tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam biszkopty, docinając je do wymiarów blachy. Kawę rozpuszczalną wymieszałam z cukrem i zalałam 125ml gorącej wody. Wymieszałam. Naparem nasączyłam ciastka. Zimną śmietanę 30% ubiłam na sztywno z śmietan - fixem i cukrem waniliowym. Śmietanę śnieżkę ubiłam z zimnym mlekiem, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.


    Ubitą śnieżkę połączyłam z ubitą śmietaną i serkami waniliowymi. Na koniec do masy wmieszałam wystudzoną żelatynę. Masę wyłożyłam na ciastka. W masę poutykałam wydrylowane i odsączone z soku wiśnie. Wierzch ciasta posypałam startą na wiórki czekoladą. Ciasto wstawiłam do lodówki i chłodziłam całą noc. Po schłodzeniu zdjęłam ostrożnie obręcz tortownicy i pokroiłam ciasto na kawałki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń