Do góry

Desery Przepis na:

puszysta babka parzona

puszysta babka parzona

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8558

Dodano:

Odsłon: 27583

W smaku babka jest typowo piaskowa, delikatna. Jeśli użyjemy budyni czekoladowych możemy uzyskać co najmniej tak samo pyszną babkę czekoladową :) Ciasto piekłam w średniej foremce z kominem o średnicy na górze 24 cm.

Składniki

  • 5 jajek (M)
  • 250 gramów masła lub margaryny
  • 2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej (dałam tortową)
  • 3 budynie o smaku waniliowym lub śmietankowym bez cukru (razem około 120 gramów proszku)
  • dodatkowo: cukier puder lub polewa czekoladowa
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Całe jaja ubić z cukrem pudrem i cukrem na puszystą piankę.
    Następnie dodać (najlepiej przesiewając) obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, miksować na najszybszych obrotach przez około 3 minuty.
    UWAGA: Jeśli dodamy czekoladowe budynie uzyskamy babę czekoladową.
    Masło rozpuścić i wrzące zalać na powierzchnię ciasta, odczekać około 1 minuty (będzie widać jak mąką się zaparza).
    Potem zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników, ale nie za długo.
    Średnią foremkę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać mąką pszenną, wylać ciasto.
    UWAGA: Nie trzeba czekać aż ciasto przestygnie, od razu przelewamy je do foremki.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć babkę i piec około 50 minut, do "suchego patyczka" (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

    Babę wystudzić w foremce do temperatury pokojowej, następnie wyjąć na blat lub kratkę.

    Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 31 marca 2017 Babka upieczona,pięknie wyrosła - właśnie się studzi,jeszcze do wypróbowania z serkami waniliowymi :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 30 marca 2017 wspaniała babka, pięknie wyrośnięta.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marika86 29 marca 2017 Przepis wypróbowany.Babka wyszła rewelacyjna.Polecam

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń