Desery Przepis na:
Puszysta chmurka

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 1720
Dodano: 13.11.2016
Odsłon: 34449
Składniki
- Biszkopt kawowy:
- 6białek, 30g proszku do pieczenia, 1 1/2 szkl cukru, 1 łyżka octu, 6żółtek, 1 1/4szkl mąki tortowej, 2kopiate łyżki kawy suchej
- Budyń kawowy:
- 2szkl mleka- część odlać, 3/4 szkl cukru, 2 łyżki mąki tortowej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- Masa kawowa:
- 1/2 kostki masła i margaryny, przygotowany budyń kawowy
- Ciasto kokosowe:
- 6 białek, 20 dkg cukru, 30 dkg kokosu
- Bita śmietana:
- 4*330 ml śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru, 5 śmietan fix
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Biszkopt kawowy
Białka ubić na sztywno, dodać proszek do pieczenia przesianej ciągle miksując. Następnie dodać cukier w kilku porcjach, ocet, roztrzepane żółtka ciągle ubijając. Następnie dodawać mąkę przesianą i kawę miksując delikatnie.
Pięć w 180°C -20 minut
Po ostudzeniu przekroić na dwie części. -
Budyń kawowy
Mąkę, kawę wymieszać z odlanym mlekiem, po czym dodać to do gotującego się mleka z cukrem.
Wystudzić, mieszając cały czas aby nie zrobił się kożuch. -
Masa kawowa
Masło i margarynę utrzeć do białości, następnie dodawać po łyżce budyniu kawowego ciągle miksując. -
Ciasto kokosowe
Białka ubić dodać cukier ubijając dalej , dodać kokos i wymieszać.
Piec jak biszkopt kawowy 15 minut do zrumienienia. -
Bita śmietana
Śmietanę ubić, dodać śmietan fix wymieszany z cukrem pudrem, zmiksować. -
WYKONANIE
Biszkopt kawowy, masa kawowa, ciasto kokosowe, bita śmietana, biszkopt kawowy, bita śmietana.
Posypałam kokosem i kwiatuszki z kawy rozpuszczalnej. -
Smacznego!
Komentarze do przepisu (4)

karolicia 10 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Bardzo dobre, polecam :)5 Kto głosował? | Odpowiedz

isia1968 08 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
Co to jest kawa suc????? Odpowiedzi: 1 ▼20 Kto głosował? | Odpowiedz

slodka 21 listopada 2016Zgłoś do usunięcia
wygląda pięknie, więc musi smakować obłędnie:)17 Kto głosował? | Odpowiedz