Do góry

Desery Przepis na:

Puszyste ciasto bananowe

Przepis dnia 2016-05-12
Puszyste ciasto bananowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 170

Dodano:

Odsłon: 10583

Bananowe ciasto dopełnione nutką wanilii - pyszne, słodkie i puszyste.

Składniki

  • masło (miękkie) 130 gram
  • cukier 3/4 szklanki
  • jajka 2
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • mąka 2 szklanki
  • banany 3-4 sztuki
  • olejek waniliowy 1 łyżeczka
  • cukier puder 1 szklanka
  • sok z cytryny 2 łyżki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Natłuść masłem dno formy do pieczenia (około 20 cm średnicy). W misce utrzyj masło z cukrem aż stanie się lekkie i puszyste. Dodaj po jednym jajku naraz, dobrze mieszając składniki. Rozgnieć banany widelcem i dodaj do miski wraz z olejkiem waniliowym. Wymieszaj proszek do pieczenia z mąką i wsyp je do reszty składników. Połącz mąkę z masą, mieszając drewnianą łyżką. Ciasto przełóż do formy do pieczenia i piecz 50 minut w 180 stopniach.

  2. Polecam dodać deserowi więcej smaku kładąc na niego cytrynowy lukier.

    2 szklanki cukru pudru wymieszać z dwoma łyżkami soku z cytryny. W razie problemów z połączeniem składników ostrożnie dodawać po pół łyżeczce letniej wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

monialubi 17 maja 2016 Klasyczne - zalegały mi w kuchni banany. Ciasto wyszło super. A jako wielbicielka czekolady, wrzuciłam do niego czekoladowe kostki. Super!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zabecka 12 maja 2016 Mój Synuś lubi banany więc zawsze jakieś w domu są, pewnie w niedługim czasie i to ciasto sie u mnie pojawi:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 10 maja 2016 Już wiem co zrobić gdy w kuchni zalegają mi banany :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń