Do góry

Desery Przepis na:

Puszyste i pyszne rogaliki z owocami

Puszyste i pyszne rogaliki z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 90593

Dodano:

Odsłon: 12231

Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszne i puszyste rogaliki drożdżowe ze świeżymi owocami. Polecam wypróbować przepis bo rogaliki są naprawdę pyszne, szczególnie jak dla mnie te z wiśniami.

Składniki

  • Z podanej porcji wyjdzie 16 rogalików
  • 500 g mąki pszennej (typ do 550)
  • 250 ml letniego mleka
  • 60 g cukru lub ksylitolu – około 5 łyżek
  • 40 g roztopionego i przestudzonego masło
  • 1 jajko rozmiar L
  • 30 g drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • owoce: około 2 szklanek jagód lub innych owoców na przykład około 400 g wiśni
  • około 1 łyżki mąki ziemniaczanej
  • około 1 łyżki cukru pudru
  • kruszonka: 4 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej, 2 łyżki cukru kryształ
  • do pomalowania rogalików przed pieczeniem: 1 żółtko i około 3 łyżek mleka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Puszyste i pyszne rogaliki z owocami

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję rozczyn:
    Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru lub ksylitolu, dużą łyżkę mąki i trochę letniego mleka i mieszam tak żeby składniki się połączyły. Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut. Tak żeby drożdże zaczęły pracować.

  2. Po 15 minutach:
    Ciasto możemy przygotować ręcznie lub za pomocą robota, miksera z hakami.
    Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, oprócz masła i przez chwilę miksuję, tak żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie dodaję masła i miksuję przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie.

  3. Wyrobione ciasto wykładam na blat podsypany mąką i formuję kulkę. Tak przygotowane ciasto wkładam do miski oprószonej mąką, nakrywam folią spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.

    Po 30 minutach ciasto odpowietrzam, ugniatam w misce kilka razy, ponownie miskę nakrywam folią i odstawiam na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

  4. W tym czasie gdy wyrasta ciasto przygotuję kruszonkę i owoce:
    Na blat wykładam składniki na kruszonkę i łącze je palcami żeby powstały grudki. Tak przygotowaną kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki.

    Owoce oprószam dokładnie mąką z cukrem pudrem i odstawiam. Jeżeli owoce mają pestki, to należy je wcześniej wydrylować.

  5. Końcowe przygotowanie rogalików:
    Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką i dzielę na dwie równe części. Z każdego kawałka formuję kulkę i kładę na blacie podsypanym mąką, nakrywam folią i pozostawiam na około 10 minut.

    Następnie każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na okrągły placek o średnicy około 40 centymetrów i grubości około 3 milimetrów i dzielę na 8 trójkątów.

  6. Na szerszy kawałek ciasta nakładam owoce i zwijam rogalik, po pierwszym zwinięciu rożki wkładam do środka rogalika (dzięki temu owoce nie wypłyną podczas pieczenia), i zwijam rogalik do końca, gotowy układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


    Rogaliki na blasze nakrywam ściereczką i pozostawiam na 15 minut do wyrośnięcia.

  7. Pieczenie rogalików:
    Przed pieczeniem rogaliki maluję rozmąconym żółtkiem z mlekiem i posypuję kruszonką.

    Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową półkę i piekę około 20 minuty. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

    Upieczone zdejmuję z blachy i dostawiam do wystudzenia.

    Rogaliki z owocami są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń