Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-07-2012
Pulchne bułeczki z jagodami, które nie są trudne do wykonania jak można myśleć. Przepis od anyżkowo.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 27
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 12148
Strogonow z kurczaka to przepyszne danie jednogarnkowe które często przygotow...
Odsłon: 16279
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 27
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 12148
Strogonow z kurczaka to przepyszne danie jednogarnkowe które często przygotow...
Odsłon: 16279
Składniki
ilość: 14 bułeczek
Do garnuszka wlewamy mleko i dodajemy masło. Podgrzewamy do momentu całkowitego roztopienia masła. Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże, cukier. Mleko lekko studzimy, aby nie było mocno gorące, ponieważ drożdże mogą się zaparzyć i ciasto nie będzie rosło. Wlewamy do suchych składników i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i wkładamy do miseczki, przykrywając ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Po tym czasie formujemy 14 kulek i każdą spłaszczamy. Jagody mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru. Na każdą spłaszczoną kulkę nakładamy po łyżce jagód i formujemy bułeczkę. Wkładamy do blaszki u mnie dwie tortownice, każda ma 26 cm średnicy i układamy obok siebie bułeczki. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 25-30 min. w temp. 180 C do złotego koloru skórki. Jagodzianki możemy również polać lukrem: szklanka cukru pudru, 3 łyżki wody i łyżeczka soku z cytryny, mieszamy i polewamy. Smacznego.