Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków, a Ttłusty Czwartek tuż, tuż...
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 27
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3503
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 112
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 839
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 27
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3503
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 112
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 839
Składniki
Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki i cukru, dodając troszeczkę letniego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mąki wymieszać z cukrem,mlekiem. jajkiem., rozczynem i stopionym masłe. Na koniec mieszania dodać spirytus, sok i otartą skórkę z cytryny. Ciasto dobrze wyrobić.Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 1/2 cm. Szklanką wykrawać krążki, a małym kieliszkiem dziurki. Pozostawić jeszcze chwilę do wyrośnięcia.
W tym czasie w płaskim naczyniu rozgrzać tłuszcz Aby sprawdzić, czy tłuszcz jest wystarczająco rozgrzany należy wrzucić kawałek ciasta - powinno szybko wypłynąć. Oponki smażyć na złoty kolor z obu stron. Wyjąć z tłuszczu i położyć na papierowy ręcznik. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem. Życzę SMACZNEGO zajadania!
Z podanych proporcji mnie wyszło 30 oponek.