Do góry

Desery Przepis na:

PUSZYSTY PIERNIK

PUSZYSTY PIERNIK

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 327

Dodano:

Odsłon: 1482

Bardzo puszysty z korzenną nutą i wilgotnym wnętrzem skąpany w białej polewie z bakaliową okrasą !  !

Składniki

  • 5 jajek
  • 100 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 125 g masła
  • 250 g miodu
  • 1 szkl. cukru
  • 3 szkl. mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
PUSZYSTY PIERNIK

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

  2. Masło rozpuścić z miodem, cukrem i przyprawami.

  3. Mąkę przesiać, połączyć z ciepłą masą.

  4. Gdy masa ostygnie dodajemy po jednym żółtku. Dokładnie mieszamy.

  5. Sodę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Wlewamy do ciasta.

  6. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitą pianą.

  7. Ciasto przelewamy do wyłożonych papierem (lub natłuszczonych) foremek.

  8. Pieczemy w 180 st. C ok 45-50 min do suchego patyczka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń