Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Puszysty placek z winogronami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 187
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 187
Składniki
Do przygotowania tego ciasta najlepsze będą małe winogrona bezpestkowe.
Winogrona umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj łyżką. Do drugiej miski wbij jajka dodaj cukier oraz cukier wanilinowy lub kilka kropli aromatu. Utrzyj mikserem na średnich obrotach na jasną, puszystą masę.
Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dolewaj maślankę lub jogurt oraz olej. Na koniec powoli, łyżka po łyżce, do sypuj suche . Miksuj, aż ciasta dokładnie się połączą.
Dużą blachę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Na wierzchu rozłóż winogrona i lekko wciśnij je w ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.
Wstaw blachę z ciastem, piecz 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmij z piekarnika i przestudź w blaszce a następnie z niej wyjmij i przełóż na kratkę, by całkowicie wystygło. Wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
70 minut. Porcja: 230 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie