Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 2393
Dodano: 01.11.2020
Odsłon: 4043
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na spód herbatniki.Ja użyłam kakaowych ale mogą być zwykłe ;).
Do miski wkładamy ser z wiaderka,same żółtka oraz cukier waniliowy.Miksujemy wszystko aby nie było grudek.Następnie wlewamy olej cały czas miksując,dodajemy mleko w proszku i miksujemy do wymieszania się składników.
Czas na białka :).Ubijamy je ze szczyptą soli aby piana była sztywna następnie dodajemy cukier i jeszcze raz miksujemy aby masa była sztywna i błyszcząca.
Do tak ubitej piany dodajemy po troszku masy serowej i mleka i mieszamy wszystko ręcznie najlepiej drewnianą łyżką do połączenia się składników i żeby masa była gładka.
Masa serowa ma rzadką konsystencję więc proszę się nie przejmować :).
Gotową masę wylewamy na herbatniki wygładzamy szpatułką i wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy 1 godzinę.
Po upieczeniu nie wyjmujemy ciasta z piekarnika tylko studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Kiedy ciasto będzie się studzić robimy polewę.
Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy cukier,wsypujemy kakao i mieszamy do połączenia się składników a następnie dodajemy śmietanę i znów mieszamy aby nasza polewa była gładka.
Po ostygnięciu polewy smarujemy nią wystudzone ciasto.Wierzch ciasta możemy posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 02 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszotka:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz