Do góry

Desery Przepis na:

Pychotka

Pychotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1391

Dodano:

Odsłon: 21033

To pyszne, efektowne i nieskomplikowane ciasto. Robi się je bardzo szybko. Kruche ciasto smarujemy aromatycznymi powidłami śliwkowymi, dekorujemy pyszną bezą z dodatkiem płatków migdałowych i pieczemy. Po ostudzeniu przekładamy masą budyniową i gotowe. Smacznego :) Mmm...po prostu pychotka! Spróbujcie.

Składniki

  • Ciasto : 20 dkg margaryny
  • 40 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku
  • 1-2 małe słoiki powideł
  • 100 g płatków migdałowych (lub orzechów)
  • Masa: 25 dkg masła
  • 1/2 l mleka
  • 5 żółtek
  • 20 dkg cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę zagniatamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części. Każdą rozwałkowujemy i przekładamy do foremek 25 x 35 cm wyłożonych papierem do pieczenia. W drugim etapie przechodzimy do ubijania białek z cukrem na pianę. Oba ciasta smarujemy powidłami i nakładamy ubitą pianę. Posypujemy płatkami migdałowymi lub pokrojonymi orzechami i pieczemy przez 30 min. w temp. 200 st. C. Studzimy.

  2. Z podanych składników zagotowujemy budyń i studzimy. Ucieramy masło, a następnie dodajemy małymi porcjami budyń. Tak powstałą masą przekładamy upieczone ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dociekliwy 22 maja Nazwa nic nie mówi.Trzeba skosztować ,a potem piać z zachwytu

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 maja Już sama nazwa mówi wszystko :) Super ciacho, mniam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 10 maja Ale super i faktycznie pychotka :) Sprytne :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń