Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które zawsze się udaje.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1164
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 202
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2225
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4277
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1164
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 202
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2225
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4277
Składniki
Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, a także masło w temperaturze pokojowej. Całość siekamy, aż masło będzie w małych kawałkach. Dodajemy żółtka i zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite.
Dzielimy na pół (ciasto można, ale nie trzeba chować do lodówki) i wałkujemy na prostokąt. Polecam wałkować na papierze do pieczenia, bo ciasto jest lepiące i łatwiej będzie przenieść je do foremki. Obydwa spody smarujemy dżemem.
Z białek z cukrem pudrem ubijamy sztywną pianę i dodajemy mąkę. Mieszamy jeszcze chwilę. Przekładamy pianę na dżem, a z wierzchu posypuję uprażonymi migdałami lub orzechami. Wstawiam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekę (można z termoobiegiem – ładnie wysusza bezę) ok. 30 minut.
Połowę mleka na krem mieszamy z żółtkami, mąkami, cukrem waniliowym i pudrem. A dobrze wymieszaną masę wlewamy do podgrzewanego mleka (tej drugiej części). Mieszamy podgrzewając, aż zgęstnieje, rozcierając ewentualne grudki i zostawiamy, by wystygło. Wystudzoną masę budyniową miksujemy z masłem w temp. pokojowej na gładki krem.
Na jednym spodzie ciasta kładziemy krem i ostrożnie przykrywamy drugi spodem. Chowamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Smacznego.