Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które zawsze się udaje.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5277
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5054
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5277
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5054
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Składniki
Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, a także masło w temperaturze pokojowej. Całość siekamy, aż masło będzie w małych kawałkach. Dodajemy żółtka i zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite.
Dzielimy na pół (ciasto można, ale nie trzeba chować do lodówki) i wałkujemy na prostokąt. Polecam wałkować na papierze do pieczenia, bo ciasto jest lepiące i łatwiej będzie przenieść je do foremki. Obydwa spody smarujemy dżemem.
Z białek z cukrem pudrem ubijamy sztywną pianę i dodajemy mąkę. Mieszamy jeszcze chwilę. Przekładamy pianę na dżem, a z wierzchu posypuję uprażonymi migdałami lub orzechami. Wstawiam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekę (można z termoobiegiem – ładnie wysusza bezę) ok. 30 minut.
Połowę mleka na krem mieszamy z żółtkami, mąkami, cukrem waniliowym i pudrem. A dobrze wymieszaną masę wlewamy do podgrzewanego mleka (tej drugiej części). Mieszamy podgrzewając, aż zgęstnieje, rozcierając ewentualne grudki i zostawiamy, by wystygło. Wystudzoną masę budyniową miksujemy z masłem w temp. pokojowej na gładki krem.
Na jednym spodzie ciasta kładziemy krem i ostrożnie przykrywamy drugi spodem. Chowamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Smacznego.