Do góry

Desery Przepis na:

Pychotka / Pani Walewska

Pychotka / Pani Walewska

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 966

Dodano:

Odsłon: 1333

Ciasto, które zawsze się udaje.

Składniki

  • kruchy spód:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • beza:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • dodatkowo:
  • dżem porzeczkowy (ok. 280 g)
  • migdały lub orzechy
  • krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, a także masło w temperaturze pokojowej. Całość siekamy, aż masło będzie w małych kawałkach. Dodajemy żółtka i zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite.

  2. Dzielimy na pół (ciasto można, ale nie trzeba chować do lodówki) i wałkujemy na prostokąt. Polecam wałkować na papierze do pieczenia, bo ciasto jest lepiące i łatwiej będzie przenieść je do foremki. Obydwa spody smarujemy dżemem.

  3. Z białek z cukrem pudrem ubijamy sztywną pianę i dodajemy mąkę. Mieszamy jeszcze chwilę. Przekładamy pianę na dżem, a z wierzchu posypuję uprażonymi migdałami lub orzechami. Wstawiam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekę (można z termoobiegiem – ładnie wysusza bezę) ok. 30 minut.

  4. Połowę mleka na krem mieszamy z żółtkami, mąkami, cukrem waniliowym i pudrem. A dobrze wymieszaną masę wlewamy do podgrzewanego mleka (tej drugiej części). Mieszamy podgrzewając, aż zgęstnieje, rozcierając ewentualne grudki i zostawiamy, by wystygło.

    Wystudzoną masę budyniową miksujemy z masłem w temp. pokojowej na gładki krem.

  5. Na jednym spodzie ciasta kładziemy krem i ostrożnie przykrywamy drugi spodem. Chowamy do lodówki na przynajmniej godzinę.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń