Do góry

Desery Przepis na:

pyszna kaszubska drożdżówka na żółtkach z rodzynkami...

pyszna kaszubska drożdżówka na żółtkach z rodzynkami...

Autor:

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 1672

Dodano:

Odsłon: 3413

kaszubska drożdżówka jest lekka, puchata, aromatyczna i smakuje sama lub z dżemem, masłem...........SMACZNEGO!!!

Składniki

  • ZACZYN: drożdże świeże 10 dag
  • mąka tortowa 2 łyżki
  • cukier 1,5 łyżki
  • mleko ciepłe 1/4 szklanki
  • CIASTO: mąka tortowa 5 szklanek
  • sól - szczypta
  • żółtka 8 sztuk "L"
  • margaryna 15 dag
  • mleko 3/4 szklanki
  • cukier 3/4 szklanki
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • rodzynki 1 szklanka
  • cukier puder - ile potrzeba
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
pyszna kaszubska drożdżówka na żółtkach z rodzynkami...

Przygotowanie

  1. drożdże świeże rozkruszyć w większej miseczce, dodać mąkę, cukier, letnie mleko i łyżeczką dobrze wymieszać, przykryć talerzykiem na 20 minut do podrośnięcia w ciepłym miejscu

  2. mąkę tortową przesiać do misy robota, dodać szczyptę soli

  3. wlać same żółtka o temperaturze pokojowej

  4. dodać podrośnięty zaczyn i hakiem robota na małych obrotach łączyć składniki

  5. margarynę stopić w garnuszku z cukrem, cukrem wanilinowym, następnie wlać zimne mleko i wystudzić jeszcze na letnie, za gorące zabije drożdże i nie będą rosły w cieście, w trakcie mieszania wlewać mleko z margaryną, wlać sok z cytryny, na większych obrotach hakiem wyrabiać ciasto z 6 minut

  6. pod koniec wsypać sparzone i odsączone z wody rodzynki, wyrabiać jeszcze z 2 minuty, misę robota nakryć talerzem i w ciepłym miejscu zostawić na 40 minut do wyrośnięcia

  7. ciasto wyjąć na deskę podsypaną mąką, krótko wyrobić, podzielić na dwie porcje

  8. z każdej uformować płaski pasek, podzielić na paski i zapleść warkocz

  9. położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem roztrzepanym jajkiem

  10. piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 25-30 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach

  11. przed podaniem posypać cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń