Do góry

Desery Przepis na:

Pyszna szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną- Szarlotka królewska

Pyszna szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną- Szarlotka królewska

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 5861

Dodano:

Odsłon: 1062

Jest to szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną, posypana czekoladą. Znana jest pod nazwą szarlotka królewska. Ciasto pięknie wygląda, jest bardzo eleganckie i super smakuje.

Składniki

  • *przepis na dużą blaszkę około 25x40cm
  • BISZKOPT -6 jajek -3/4 szkl mąki pszennej tortowej (u mnie szklanka to zawsze 250ml)
  • -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru -cukier waniliowy
  • JABŁKA -1,5 kg jabłek szara reneta -2 galaretki cytrynowe
  • ŚMIETANA -750ml śmietany 30 lub 36% -0,5 szkl cukru pudru
  • -125ml wrzątku -2 płaskie łyżki żelatyny
  • DODATKOWO -1 czekolada mleczna do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. BISZKOPT

    ***bardzo polecam ten przepis na biszkopt, pięknie wyrasta i idealnie nadaje się do przekładanych ciast


    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia-ma nam powstać błyszcząca sztywna piana. Następnie miksując dodajemy stopniowo żółtka-miksujemy do połączenia.

    Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach bardzo delikatnie tak by nie zburzyć sztywności i puszystości ciasta. Można to zrobić łyżką.
    Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 25 minut w temp 170 stopni grzanie góra-dół. Wstawiamy do już nagrzanego piekarnika.
    Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody.

  2. JABŁKA

    Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
    Dajemy do garnka i prażymy.
    Prażymy około 15 minut i dodajemy 2 galaretki cytrynowe. Wszystko mieszamy i prażymy jeszcze jakieś 5-10 minut do połaczenia i rozpuszczenia galaretek.
    Gorącą masę jabłkową wykładamy na pierwszy spód biszkoptowy, wyrównujemy i przykrywamy drugim, delikatnie dociskamy i odkładamy do wystudzenia.

  3. ŚMIETANA

    W miseczce rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i mieszamy. Studzimy.
    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodajemy przestudzoną zelatynę i wszystko miksujemy szybko na najwyższych obrotach do połączenia. Wylewamy śmietane na ostudzone ciasto, wyrównujemy i całość posypujemy czekoladą.
    Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc by wszystko się stężało, schłodziło.

  4. Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda, zawsze wszystkim smakuje. Bardzo polecam i życzę udanych wypieków.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 10 października Nie dość,że pyszna to jeszcze pięknie wygląda :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń