Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne ciasto mars, które rozpływa się w ustach Ciasto nie wymaga pieczenia, błyskawicznie się go robi tak więc serdecznie polecam ten przepis!
Blaszka do pieczenia 2x25, mikser
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4294
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74348
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4294
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74348
Składniki
Blaszkę o wym. 25x25 wykładamy papierem. Do garnka wlać 300 ml mleka i zagotować a w pozostałych 200ml rozprowadzić budyń czekoladowy z cukrem oraz skrobią. Wymieszany proszek budyniowy wlać do gotującego się mleka. Gdy masa budyniowa zgęstnieje dodać masło cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu się masła odstawić budyń do lekkiego przestygnięcia. W 1/4 szklance gorącej wody wsypać 2 łyżeczki żelatyny, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę 30% ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać przestudzoną żelatynę, małym strumieniem cały czas miksując na wolnych obrotach. Pół puszki masy krówkowej dodać do kremu oraz cały serek mascarpone. Całość dokładnie wymieszać do momentu połączenia się składników.
Do garnuszka wlać 50ml śmietanki oraz wkruszyć czekoladę. Całość mieszać na małym ogniu aż czekolada się rozpuści (nie zagotowujemy polewy)
1 warstwa: dno blaszki wyłożyć herbatnikami, na to wyłożyć połowę puszki masy krówkowej i rozsmarować po całości 2 warstwa: na masę krówkową wyłożyć herbatniki a na nie jeszcze ciepły budyń, całość również rozsmarować. 3 warstwa: na masę budyniową położyć znów herbatniki, a na to masa śmietanową. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 20 minut do lekkiego stężenia po tym czasie wyłożyć ostatnią 4 warstwę herbatników. 4 warstwa: polewę jeszcze ciepłą wylać na herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc żeby kremy dobrze stężały. Smacznego!