Przepis na pyszne ciasto mars, które rozpływa się w ustach Ciasto nie wymaga pieczenia, błyskawicznie się go robi tak więc serdecznie polecam ten przepis!
Pyszne ciasto Mars- bez pieczenia!
Składniki
Przygotowanie
- Herbatniki jasne 450g
- 400 g śmietanki 30 %
- 250g serka mascarpone
- Masa krówkowa 460g
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 budyń czekoladowy 45g
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi
- 100 g masła
Polewa
- 120g mlecznej czekolady
- 50ml śmietanki 30%
Składniki
Przygotowanie
- Herbatniki jasne 450g
- 400 g śmietanki 30 %
- 250g serka mascarpone
- Masa krówkowa 460g
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 budyń czekoladowy 45g
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi
- 100 g masła
Polewa
- 120g mlecznej czekolady
- 50ml śmietanki 30%

Potrzebne przybory kuchenne
Blaszka do pieczenia 2x25, mikser
Etapy przygotowania
Blaszkę o wym. 25x25 wykładamy papierem. Do garnka wlać 300 ml mleka i zagotować a w pozostałych 200ml rozprowadzić budyń czekoladowy z cukrem oraz skrobią. Wymieszany proszek budyniowy wlać do gotującego się mleka. Gdy masa budyniowa zgęstnieje dodać masło cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu się masła odstawić budyń do lekkiego przestygnięcia. W 1/4 szklance gorącej wody wsypać 2 łyżeczki żelatyny, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę 30% ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać przestudzoną żelatynę, małym strumieniem cały czas miksując na wolnych obrotach. Pół puszki masy krówkowej dodać do kremu oraz cały serek mascarpone. Całość dokładnie wymieszać do momentu połączenia się składników.
Do garnuszka wlać 50ml śmietanki oraz wkruszyć czekoladę. Całość mieszać na małym ogniu aż czekolada się rozpuści (nie zagotowujemy polewy)
1 warstwa: dno blaszki wyłożyć herbatnikami, na to wyłożyć połowę puszki masy krówkowej i rozsmarować po całości 2 warstwa: na masę krówkową wyłożyć herbatniki a na nie jeszcze ciepły budyń, całość również rozsmarować. 3 warstwa: na masę budyniową położyć znów herbatniki, a na to masa śmietanową. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 20 minut do lekkiego stężenia po tym czasie wyłożyć ostatnią 4 warstwę herbatników. 4 warstwa: polewę jeszcze ciepłą wylać na herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc żeby kremy dobrze stężały. Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 212
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 119
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 216
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 311

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 71
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 212
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 119
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 216
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 311

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 71



Składniki
- Herbatniki jasne 450g
- 400 g śmietanki 30 %
- 250g serka mascarpone
- Masa krówkowa 460g
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 budyń czekoladowy 45g
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi
- 100 g masła
- 120g mlecznej czekolady
- 50ml śmietanki 30%
Blaszkę o wym. 25x25 wykładamy papierem. Do garnka wlać 300 ml mleka i zagotować a w pozostałych 200ml rozprowadzić budyń czekoladowy z cukrem oraz skrobią. Wymieszany proszek budyniowy wlać do gotującego się mleka. Gdy masa budyniowa zgęstnieje dodać masło cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu się masła odstawić budyń do lekkiego przestygnięcia. W 1/4 szklance gorącej wody wsypać 2 łyżeczki żelatyny, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę 30% ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać przestudzoną żelatynę, małym strumieniem cały czas miksując na wolnych obrotach. Pół puszki masy krówkowej dodać do kremu oraz cały serek mascarpone. Całość dokładnie wymieszać do momentu połączenia się składników.
Do garnuszka wlać 50ml śmietanki oraz wkruszyć czekoladę. Całość mieszać na małym ogniu aż czekolada się rozpuści (nie zagotowujemy polewy)
1 warstwa: dno blaszki wyłożyć herbatnikami, na to wyłożyć połowę puszki masy krówkowej i rozsmarować po całości 2 warstwa: na masę krówkową wyłożyć herbatniki a na nie jeszcze ciepły budyń, całość również rozsmarować. 3 warstwa: na masę budyniową położyć znów herbatniki, a na to masa śmietanową. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 20 minut do lekkiego stężenia po tym czasie wyłożyć ostatnią 4 warstwę herbatników. 4 warstwa: polewę jeszcze ciepłą wylać na herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc żeby kremy dobrze stężały. Smacznego!
Wygląda apetycznie 😋
Pyszne ciasto :)
Pyszności 👌 uczta dla oczu i podniebienia 👍