Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z niecierpliwością czekałam na to, aż w pobliskim warzywniaku pojawi się rabarbar. Miało być ciasto - drożdżowe. Ostatnie takie piekłam jeszcze na studiach. Chciałam, żeby było ono tak dobre, jak jednej z moich babć, która jest mistrzynią w ich pieczeniu. Udało się. W kuchni unosił się piękny zapach, a po skosztowaniu ciasta czuć było kwaśny smak rabarbaru połączony ze słodyczą lukru. Mniam :)
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 44
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3573
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 121
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 851
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 44
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3573
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 121
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 851
Składniki
Wykonanie kruszonki: Składniki (margarynę, cukier puder i mąkę) wrzucić do miseczki, ugniatać do momentu powstania grudek.
Wykonanie ciasta: Z mleka, drożdży, łyżki cukru i 4 łyżek mąki zrobić zaczyn, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut. Mąkę, olej, jajka utarte z 4 łyżkami cukru i rozpuszczoną margarynę (musi być letnia) dodać do wrośniętego zaczynu. Ciasto dobrze wyrobić i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Poczekać 30 minut, aż troszkę podrośnie. Następnie ułożyć na nim obrany, umyty i pokrojony w półksiężyce rabarbar i posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przestudzić, polać lukrem.