Do góry

Desery Przepis na:

Pyszne , kruche ciasto z czerwoną porzeczką:

Pyszne , kruche ciasto z czerwoną porzeczką:

Autor:

Przepisów i artykułów: 457 Ocena: 4234

Dodano:

Odsłon: 153

Delikatne, smaczne ciasto z lekką nutą kwaskową.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki przesianej mąki tortowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 250 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pianka:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • 60 dag czerwonych porzeczek
  • 2 łyżki cukru pudru do oprószenia upieczonego ciasta
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pyszne , kruche ciasto z czerwoną porzeczką:

Przygotowanie


  1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na "piasek".
    Można też rozetrzeć w palcach.
    Podzielić na dwie części: 3/4 i 1/4.
    Większą część rozsypać na wysmarowaną masłem tortownicę o średnicy 30 cm.
    Na cieście rozłożyć obrane z gałązek czerwone porzeczki .
    Ubić białka z cukrem. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć na porzeczki. Na pianie rozsypać resztę ciasta.
    Piec 30 minut w tem. 200 stopni. Jeżeli wierzch zacznie się za mocno rumienić, pod koniec pieczenia nakryć papierem do pieczenia.
    Zimne ciasto oprószyć delikatnie cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń