Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i szybkie w przygotowaniu opoki, idealne na tłusty czwartek czy karnawał
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8554
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3020
Polecam.
Odsłon: 1798
Polecam.
Odsłon: 512
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8554
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3020
Polecam.
Odsłon: 1798
Polecam.
Odsłon: 512
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zmielony biały ser, oraz resztę składników. Zagniatamy ciasto, jeśli ciasto się klei podsypujemy mąką. Ciasto musi być gładkie. Wałkujemy i wycinamy dowolne kształty-okręgi z dziurką czy tak jak ja serduszka z dziurką.
Do zimnego oleju wlewamy troszkę spirytusu i grzejemy. Wrzucamy kawałek ciasta, gdy wypłynie można smażyć. Oponki smażą się bardzo szybko, wykładamy je na ręcznik papierowy, następnie posypujemy cukrem pudrem i gotowe :-)