Do góry

Desery Przepis na:

Pyszne rogaliki z powidłami śliwkowymi

Pyszne rogaliki z powidłami śliwkowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 531 Ocena: 2918

Dodano:

Odsłon: 4209

Dziś podam wam przepis na rogale inspiracją była dla mnie Pani Dorota z Cookpad " Co w kredensie piszczy ". Ale już mnie znacie trochę nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała przepisu, może nie są tak piękne jak rogaliki Pani Doroty ale zapewniam są przepyszne i łatwe w wykonaniu. Przy lekkiej pomocy dorosłego zrobią je nawet dzieci.

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 masło prawdziwe 200 g,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • kilka kropel aromatu cytrynowego,
  • 1 duża śmietana 18 % 330 g.
  • dodatkowo :
  • 1,5 słoika powideł śliwkowych 300 g słoik,
  • 1 jajko.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pyszne rogaliki z powidłami śliwkowymi

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę, wkroić masło o temperaturze pokojowej, dodać cukier, śmietanę oraz dowolny aromat. Całość wyrobić ręką do połączenia się wszystkich składników na gładkie w dotyku ciasto.

  2. Wyrobione ciasto podzielić na 6 równych kulek (u Pani Doroty jest w przepisie aby wstawić na godzinę do lodówki ja tego nie zrobiłam). Każdą osobno kulkę położyć na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować kółko. Następnie kółko pokroić na trójkąty.

  3. Na wycięte trójkąciki, na każdy osobno nałożyć powidła śliwkowe lub dowolną marmoladę i zawijać rogaliki. Przygotowane rogaliki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  4. Ułożone na blaszce rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 minut i piec 25 - 30 minut ( ja piekłam 30 minut ) w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone studzić na kratce.

  5. Takie rogale idealnie nadają się do kawy, dla dzieci jak również dla niespodziewanych gości. Ja piekłam na trzy tury, z tego przepisu wyszło mi 48 sztuk rogalików różnej wielkości. Serdecznie polecam są pyszne a dodałam cukier puder bo u mnie w domu lubią wszystko co bardziej słodkie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń