Do góry

Desery Przepis na:

Pyszniak

Pyszniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 104

Dodano:

Odsłon: 3719

Ciasto według przepisu Siostry Anastazji. Troszkę pracochłonne ale warto się natrudzić bo jest pyszne.

Składniki

  • Biszkopt jasny:
  • 6 jajek
  • Szklanka cukru
  • Szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto kokosowo- makowe:
  • 6 białek
  • 15dkg maku suchego
  • 15dkg wiórków kokosowych
  • 15dkg cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na krem:
  • 1/2 litra mleka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 25dkg masła
  • Herbatniki
  • Wódka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pyszniak

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na blachę. Piec w temperaturze 160-180 stopni przez około 30-40 minut.

  2. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać kokos,mak,proszek do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na blachę i piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut.

  3. Połowę mleka zagotować,do drugiej dodać żółtka, cukier i mąkę. Wymieszać i połączyć z gotującym mlekiem i ponownie zagotować. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń. Krem podzielić na dwie części.

  4. Przełożenie placka: biszkopt jasny- 1/2 kremu- ciasto kokosowo makowe-1/2 kremu-herbatniki nasączone wódką. Wierzch udekorować polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń