Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pyszny torcik drożdżowy"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 230
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 230
Składniki
Mleko lekko podgrzej. W misce rozetrzyj drożdże z łyżką cukru kryształu. Wsyp połowę mąki, dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką. Odstaw zaczyn na 20 min w ciepłe miejsce.
Żółtka utrzyj z re- sztą cukru kryształu, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Dodaj miękkie masło, ucieraj na gładką masę. Wsyp resztę mąki. Dodaj wyrośnięty zaczyn i rodzynki. Zagnieć gładkie ciasto, odstaw na 40 minut.
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagnieć, uformuj dużą kulę. Włóż ją do wysokiej okrągłej formy. Odstaw na 30 min. Piecz w temp. 180 st. 15 min, a potem dopiekaj jeszcze 30 min w 160 st. Ostudź. Cukier puder utrzyj razem z białkami i odrobiną niebieskiego barwnika. Posmaruj ciasto, ułóż ozdoby.
Ciasto drożdżowe powinno wyrastać w temp. 25-26 st., przykryte kuchennym ręczniczkiem lub folią spożywczą (zapobiegnie ona utracie wilgoci i utworzeniu się suchej skórki, która utrudnia wyrastanie).
Zimą dobrze mu będzie w misce przytulonej do kaloryfera, latem – na blacie kuchennym.
Czas ok. 70 min; porcja – 240 kcal, cena 1,40 zł.Źródło: Świat kobiety