Do góry

Desery Przepis na:

"Kubuś"

Kubuś

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 4026

Dodano:

Odsłon: 2469

Ciasto, o którym trzeba koniecznie pamiętać i od czasu do czasu zafundować sobie małą ucztę. Pięknie się prezentuje, a smakuje wyśmienicie. Czego chcieć więcej?

Składniki

  • Biszkopt:
  • 3 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. mąki tortowej
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pozostałe składniki:
  • 3 galaretki pomarańczowe
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 banany
  • 1 l soku "Kubuś"
  • 2 budynie śmietankowe
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotować foremkę o wymiarach 24 x 24 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i żółtka. Nadal ubijać, aż masa podwoi objętość i wyraźnie zbieleje.
    Przed mąką dodać 11/2 łyżki letniej przegotowanej wody. Obydwie mąki i proszek do pieczenia wmieszać delikatnie szpatułką. Całość przelać do foremki. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku 30-35 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
    Po całkowitym wystudzeniu biszkoptu zdjąć papier do pieczenia, a biszkopt ponownie włożyć do foremki. Odlać szklankę soku "Kubuś" i rozprowadzić w niej budynie. Resztę soku zagotować i wlać do niego rozpuszczone budynie. Chwilę pogotować. Jeszcze ciepłą masę wylać na biszkopt. Poczekać, aż wystygnie. Wtedy ubić śmietankę na sztywno i połączyć ją z zastygającą galaretką. Kolejną warstwę wylać na biszkopt. Ciasto dać na jakąś godzinę do lodówki. Potem je wyjąć. Rozłożyć na nim plasterki pokrojonych bananów. Zalać pozostałymi dwoma zastygającymi galaretkami. Dać do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń