Do góry

Desery Przepis na:

"Miodownik"

Miodownik

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1236

Dodano:

Odsłon: 12275

Trzeba poczekać do drugiego dnia żeby skosztować, ale naprawdę warto!

Składniki

  • ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 3 łyżki miodu [koniecznie sztucznego]
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szk cukru
  • 150 g margaryny
  • masa grysikowa
  • 1 l mleka
  • 8 łyżek kaszy manny błyskawicznej
  • kostka margaryny
  • polewa czekoladowa, kokos, słoiczek powidła śliwkowego
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto zagniatamy z podanych składników i wkładamy na kilka godzin do lodówki, po tym czasie dzielimy na 4 części. [ciasto trzeba bardzo bardzo cieniutko rozwałkować najlepiej od razu na papierze].
    Upiec 4 placki. Czas pieczenia jednego to ok 9 minut w 175 st.
    ciasto jest po upieczeniu bardzo kruche trzeba uważać żeby się nie połamało.

  2. Masa.
    Gotujemy mleko.
    Do gotującego się mleka wsypujemy powoli ciągle mieszając kaszę mannę żeby się grudki nie zrobiły. Gotujemy kilka minut przelewamy do miski studzimy.
    Ucieramy margarynę z 2 łyżkami cukru pudru dodając po łyżce ostudzony grysik.



    Przełożenie:
    ciasto-1/2 masy-ciasto-powidło-ciasto-1/2 masy- ciasto- polewa i kokos



    Najlepiej smakuje na drugi dzień jak ciasto zrobi się miękkie.

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 26 kwietnia 2014 Oj warto, warto. Kiedyś ulubione ciasto mojej babci. Jest pyszne. Tyle, że u mnie znane i zapisane pod nazwą "Krakowiak". :)) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń