Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis znalazłam w wiekowym wydaniu " Claudii", może być tylko schłodzony w lodówce lub mrożony. Oba sposoby są dobre i ciasto skusi każdego.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3922
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19877
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3012
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4200
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3922
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19877
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3012
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4200
Składniki
10 dag biszkoptów pokroić na 1 cm. kawałki i zrumienić na maśle. Formę do babki posmarować masłem , wyłożyć przezroczystą folią, tak aby wystawała 10-15 c. od brzegu. Sparzoną pomarańczę zetrzeć na tarce. Rum podgrzać i namoczyć w nim rodzynki. Śmietanę ubić na sztywno. Żółtka wbić do miski, dodać cukier i 3 łyżki wody. Miskę wstawić do garnka z wrzącą wodą i ubijać przez 8 minut. Wyjąć i ubijać dalej aż masa będzie letnia. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody , dodać do jeszcze ciepłej masy żółtkowej , potem dodajemy bitą śmietanę. Na koniec wlewamy rum z rodzynkami , skórkę pomarańczową i biszkopty. Wszystko wykładamy do foremek. Resztę biszkoptów przekroić wzdłuż na pół i ułożyć koliście , lekko wciskając w masę. Wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika. Potem formę z babką wstawiamy do ciepłej wody, pociągamy za wystającą folię i wyjmujemy. Babkę posypać kakao.