Do góry

Desery Przepis na:

"Mrożona pokusa"

Mrożona pokusa

Autor:

Przepisów i artykułów: 573 Ocena: 10264

Dodano:

Odsłon: 794

Przepis znalazłam w wiekowym wydaniu " Claudii", może być tylko schłodzony w lodówce lub mrożony. Oba sposoby są dobre i ciasto skusi każdego.

Składniki

  • Na 2 foremki 17 cm: biszkopty 15 dag
  • masło 5 dag
  • żelatyna 3 łyżki ( 30 g)
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1/4 l rumu
  • rodzynki 8-10 dag
  • 4 żółtka
  • cukier 10 dag
  • śmietana 30 % 3/4 l
  • 1 łyżka kakao
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 10 dag biszkoptów pokroić na 1 cm. kawałki i zrumienić na maśle.
    Formę do babki posmarować masłem , wyłożyć przezroczystą folią, tak aby wystawała 10-15 c. od brzegu.
    Sparzoną pomarańczę zetrzeć na tarce.
    Rum podgrzać i namoczyć w nim rodzynki.
    Śmietanę ubić na sztywno.
    Żółtka wbić do miski, dodać cukier i 3 łyżki wody.
    Miskę wstawić do garnka z wrzącą wodą i ubijać przez 8 minut.
    Wyjąć i ubijać dalej aż masa będzie letnia.
    Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody , dodać do jeszcze ciepłej masy żółtkowej , potem dodajemy bitą śmietanę.
    Na koniec wlewamy rum z rodzynkami , skórkę pomarańczową i biszkopty.
    Wszystko wykładamy do foremek.
    Resztę biszkoptów przekroić wzdłuż na pół i ułożyć koliście , lekko wciskając w masę.
    Wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika.
    Potem formę z babką wstawiamy do ciepłej wody, pociągamy za wystającą folię i wyjmujemy.
    Babkę posypać kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 lutego 2018 Tak patrzę na to ciacho i sam nie wiem, co powiedzieć hihi.
No tak, widziałem je już, ale Siostra, o tym dobrze wie xD
Odpowiedzi: 10 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń