Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiająca Szarlotka z cytryną i czekoladowymi piegami.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 974
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4593
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1241
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 974
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4593
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1241
Składniki
Tortownica 21 cm. Formę lekko wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie części zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Jabłka obrać pokroić w grubą kostkę, dodać trawę cytrynową, kurkumę, startą skórkę z wyparzonej cytryny, sok i wyciśniętą cytrynę. Wszystko dusić kilkanaście minut, często mieszając. Po uduszeniu wyjąć cytrynę, dodać 1 lub 2 łyżki mąki kukurydzianej, wymieszać i przestudzić. Wyjąć pierwszą część ciasta i wylepić nią spód tortownicy, wierzch posmarować cienką warstwą powideł.
Na powidła wyłożyć przestudzone jabłka. Wyjąć z lodówki drugą część ciasta rozwałkować na wielkość tortownicy lekko podsypując mąką. W ciasto powbijać kropelki czekoladowe i delikatnie przejechać wałkiem. Piegowatym ciastem przykryć jabłka, lekko dociskając. Ciasto piec w 180 C przez około 50 minut do przyrumienienia.
Ciasto jest orzeźwiające i pyszne.