Do góry

Desery Przepis na:

"Piegowata" szarlotka cytrynowa

Piegowata szarlotka cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 573 Ocena: 10265

Dodano:

Odsłon: 445

Orzeźwiająca Szarlotka z cytryną i czekoladowymi piegami.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 250 g
  • margaryna 125 g
  • cukier 55 g
  • 1 jajko
  • śmietana 18 % ok. 1,5 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • szczypta cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Masa jabłkowa : 1,3-1,5 kg lekko kwaskowych jabłek
  • 1/2 cytryny
  • 1/3 płaskiej łyżeczki trawy cytrynowej
  • szczypta kurkumy
  • Piegi : kropelki czekoladowe kilkanaście sztuk
  • Powidła śliwkowe do wysmarowania ciasta kilka łyżek
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tortownica 21 cm.
    Formę lekko wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasto.
    Wszystkie składniki umieścić w malakserze i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie części zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
    Jabłka obrać pokroić w grubą kostkę, dodać trawę cytrynową, kurkumę, startą skórkę z wyparzonej cytryny, sok i wyciśniętą cytrynę.
    Wszystko dusić kilkanaście minut, często mieszając.
    Po uduszeniu wyjąć cytrynę, dodać 1 lub 2 łyżki mąki kukurydzianej, wymieszać i przestudzić.
    Wyjąć pierwszą część ciasta i wylepić nią spód tortownicy, wierzch posmarować cienką warstwą powideł.

  2. Na powidła wyłożyć przestudzone jabłka.
    Wyjąć z lodówki drugą część ciasta rozwałkować na wielkość tortownicy lekko podsypując mąką.
    W ciasto powbijać kropelki czekoladowe i delikatnie przejechać wałkiem.
    Piegowatym ciastem przykryć jabłka, lekko dociskając.
    Ciasto piec w 180 C przez około 50 minut do przyrumienienia.

  3. Ciasto jest orzeźwiające i pyszne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń