Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiająca Szarlotka z cytryną i czekoladowymi piegami.
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 211
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 750
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1797
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 231
Polecam.
Odsłon: 267
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 211
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 750
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1797
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 231
Polecam.
Odsłon: 267
Składniki
Tortownica 21 cm. Formę lekko wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie części zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Jabłka obrać pokroić w grubą kostkę, dodać trawę cytrynową, kurkumę, startą skórkę z wyparzonej cytryny, sok i wyciśniętą cytrynę. Wszystko dusić kilkanaście minut, często mieszając. Po uduszeniu wyjąć cytrynę, dodać 1 lub 2 łyżki mąki kukurydzianej, wymieszać i przestudzić. Wyjąć pierwszą część ciasta i wylepić nią spód tortownicy, wierzch posmarować cienką warstwą powideł.
Na powidła wyłożyć przestudzone jabłka. Wyjąć z lodówki drugą część ciasta rozwałkować na wielkość tortownicy lekko podsypując mąką. W ciasto powbijać kropelki czekoladowe i delikatnie przejechać wałkiem. Piegowatym ciastem przykryć jabłka, lekko dociskając. Ciasto piec w 180 C przez około 50 minut do przyrumienienia.
Ciasto jest orzeźwiające i pyszne.