Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 849 Ocena: 17468
Dodano: 19.02.2021
Odsłon: 663
> 6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Blaszka do pizzy 27-28 cm, wyłożona papierem.
Ciasto
Mleko lekko podgrzewamy, max do 40 C.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Drożdże rozcieramy z cukrem i rozprowadzamy kilkoma łyżeczkami mleka.
Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ucieramy żółtka z cukrami do białości.
Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy go do przesianej mąki razem z utartymi jajkami , mlekiem i olejem.
Wszystko wyrabiamy dokładnie napowietrzając ciasto.
Ciasto dostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy miskę lnianą ściereczką.
W tym czasie rozgniatamy twaróg , dodajemy żółtka , cukier, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy osączone moczone rodzynki.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 13 równych części ( u mnie to było po 66 g).
Każdą część wałkujemy , nadziewamy i lepimy pieroga. Brzegi dociskamy widelcem.
Z ostatniej 13 części ciasta formujemy kulkę.
Pierogi układamy na blaszce od zewnętrznej strony do środka.
W sam środek wkładamy kulkę ciasta.
Blachę przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia.
Przed pieczeniem ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, środkową kulkę posypujemy makiem.
Ciasto pieczemy w 180 C przez około 30 minut.
Ciasto brązowieje z wierzchu dlatego po 20 minutach można wierzch przykryć folią aluminiową.
Jest to typowy rodzaj ciasta do odrywania.
Na skróty
Komentarze do przepisu (11)

SprytnaChochla 22 lutegoZgłoś do usunięcia
Jak zwykle piękne danie!1 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 22 lutegoZgłoś do usunięcia
Pyszotka:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

konhambos 21 lutegoZgłoś do usunięcia
Cudowny ten kwiatek... i pyszny.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Dariusz-D 20 lutegoZgłoś do usunięcia
To jest za trudne dla mnie , ale ciasto 1 klasa :-)Jak zwykle u Pani...
0 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 19 lutegoZgłoś do usunięcia
O, Ela ... nie będzie teraz "Chłopców z Palcu Broni" ;pRewelacyjny pomysł :) Biorę wszystko i tylko nie mów, że już zjedzone ;) PYCHOTKA :) Odpowiedzi: 2 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 19 lutegoZgłoś do usunięcia
Świetny pomysł, i można płatki odrywać, dla mnie to przepis dnia! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

SEZAMEK88 19 lutegoZgłoś do usunięcia
Rewelacyjne ciasto. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz