Do góry

Desery Przepis na:

"Ptasie mleczko" z brzoskwiniami

Ptasie mleczko z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4912

Dodano:

Odsłon: 7494

Ciasto powstało w ostatni weekend z małą pomocą przepisu na ciasto "diabełek" użytkownika sereberko80. Wyszło chyba całkiem nieźle bo bardzo szybko się skończyło.

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajka 4 szt.
  • cukier 3/4 szkl.
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • budyń bez cukru 2 szt.
  • Masa:
  • galaretka brzoskwiniowa 3 szt.
  • serek homogenizowany brzoskwiniowy 4 szt. x 150 g
  • brzoskwinie 1 puszka
  • dodatkowo galaretka truskawkowa 1 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
"Ptasie mleczko" z brzoskwiniami

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie żółtka i dalej ubijamy. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i budyniami, dodajemy stopniowo do masy i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Wylewamy na blaszkę 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 min. w 180 stopniach.

  2. Masa: galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku i dokładnie wymieszać. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Gdy galaretki zaczną tężeć wymieszać je z serkami i brzoskwiniami.
    Galaretkę truskawkową rozpuścić w 0,5 l wrzątku.

  3. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę brzoskwiniową i wstawić do lodówki, żeby zastygła. Następnie polać galaretką truskawkową i znów schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 27 sierpnia 2013 Pięknie wygląda, chowam do książki i daje 6 z kciukiem.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń