Do góry

Desery Przepis na:

"Szarlotka" bez pieczenia

Szarlotka bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 6948

To taka moja alternatywa dla tradycyjnej szarlotki, czyli ciasto z jabłkami na zimno ;)

Składniki

  • Spód :
  • biszkopty okrągłe 150 g
  • Warstwa z jabłek :
  • jabłka 1200 g
  • masło 2-3 łyżki Lubię
  • galaretka agrestowa 1 szt
  • żelatyna 20 g
  • Warstwa śmietanowa :
  • śmietana 30 % 500 ml Lubię Nie lubię
  • galaretka wiśniowa 1 szt
  • gorąca woda 1/2 szklanki
  • Do ozdoby :
  • jabłko 1-2 szt
  • masło 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i uprażyć z dodatkiem wody i cukru. Dno okrągłej formy wyłożyć biszkoptami. Mogą być 2-3 warstwy. Jabłka ściągnąć z ognia, zmiksować i do gorących wsypać agrestową galaretkę i żelatynę. Szybko wymieszać. Warstwę jabłkową przelać na biszkopty i schować do lodówki.

  2. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Ostudzoną galaretkę przelać do ubitej śmietany i zmiksować. Gotową warstwę śmietanową przelać na stężoną warstwę owocową. Schować do lodówki na całą noc.

  3. Jabłka umyć, pokroić w cienkie plastry i usmażyć na maśle, ostudzić. Ostudzonymi plasterkami jabłek i świeżą mięta udekorować ciasto.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń