Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na najlepsze racuchy jakie miałem okazję kiedykolwiek zjeść. Pulchne, delikatne, zjawiskowe…
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1732
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15163
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 4046
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8939
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1732
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15163
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 4046
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8939
Składniki
Zacząłem od zrobienia drożdżowego zacieru. Drożdże rozdrobniłem, wymieszałem z łyżką cukru, łyżką mąki i dwoma łyżkami ciepłego mleka. Zostawiłem do wyrośnięcia.
Gdy zacier był gotowy przygotowałem ciasto. Pozostałą mąkę wymieszałem z ciepłym mlekiem, jajkiem i resztą cukru oraz wyrośniętymi drożdżami. Ciasto zostawiłem na godzinę, im bardziej urośnie tym delikatniejsze racuchy.
Olej rozgrzałem i łyżką nakładałem nieduże placki. Smażyłem na złoty kolor z każdej strony. Tłuszczu powinno być tak dużo, by racuchy mogły swobodnie pływać po powierzchni.
Usmażone racuchy przed podaniem wykładam na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz. Gotowe podaję z dżemem (oczywiście własnym) lub samym cukrem pudrem.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta dodaję szczyptę kurkumy – nie tylko dodaje koloru ale też wspomaga zwalczanie cholesterolu.