Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na najlepsze racuchy jakie miałem okazję kiedykolwiek zjeść. Pulchne, delikatne, zjawiskowe…
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3300
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3300
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Zacząłem od zrobienia drożdżowego zacieru. Drożdże rozdrobniłem, wymieszałem z łyżką cukru, łyżką mąki i dwoma łyżkami ciepłego mleka. Zostawiłem do wyrośnięcia.
Gdy zacier był gotowy przygotowałem ciasto. Pozostałą mąkę wymieszałem z ciepłym mlekiem, jajkiem i resztą cukru oraz wyrośniętymi drożdżami. Ciasto zostawiłem na godzinę, im bardziej urośnie tym delikatniejsze racuchy.
Olej rozgrzałem i łyżką nakładałem nieduże placki. Smażyłem na złoty kolor z każdej strony. Tłuszczu powinno być tak dużo, by racuchy mogły swobodnie pływać po powierzchni.
Usmażone racuchy przed podaniem wykładam na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz. Gotowe podaję z dżemem (oczywiście własnym) lub samym cukrem pudrem.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta dodaję szczyptę kurkumy – nie tylko dodaje koloru ale też wspomaga zwalczanie cholesterolu.