Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na najlepsze racuchy jakie miałem okazję kiedykolwiek zjeść. Pulchne, delikatne, zjawiskowe…
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1684
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1488
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1473
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1702
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1684
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1488
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1473
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1702
Składniki
Zacząłem od zrobienia drożdżowego zacieru. Drożdże rozdrobniłem, wymieszałem z łyżką cukru, łyżką mąki i dwoma łyżkami ciepłego mleka. Zostawiłem do wyrośnięcia.
Gdy zacier był gotowy przygotowałem ciasto. Pozostałą mąkę wymieszałem z ciepłym mlekiem, jajkiem i resztą cukru oraz wyrośniętymi drożdżami. Ciasto zostawiłem na godzinę, im bardziej urośnie tym delikatniejsze racuchy.
Olej rozgrzałem i łyżką nakładałem nieduże placki. Smażyłem na złoty kolor z każdej strony. Tłuszczu powinno być tak dużo, by racuchy mogły swobodnie pływać po powierzchni.
Usmażone racuchy przed podaniem wykładam na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz. Gotowe podaję z dżemem (oczywiście własnym) lub samym cukrem pudrem.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta dodaję szczyptę kurkumy – nie tylko dodaje koloru ale też wspomaga zwalczanie cholesterolu.