Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z takiego samego ciasta jakie robimy na pączki. Takie racuszki to wspomnienie z dziecińskich lat, a szczególnie z kolonii letnich gdzie panie kucharki często robiły je na podwieczorek. Są pyszne.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 270
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1110
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 270
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1110
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier waniliowy, masło, żółtka, szklankę mleka i spirytus. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta łyżką odrywamy ciasto i smażymy na rozgrzanym oleju, usmażone układamy na ręczniczkach papierowych w celu osączenia z tłuszczu.
Osączone z tłuszczu pączki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!