Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy drożdżowe to tradycyjny deser wigilijny podawany w moim domu rodzinnym. Racuchy podawane są u nas z mniej tradycyjnym dodatkiem, którym jest sałatka z owoców tropikalnych.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. W środku robimy wgłębienie. Do wgłębienia kruszymy drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy 1/2 szklanki mleka. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodajemy resztę mleka,żółtka, wanilię, skórkę z pomarańczy i rozkruszone ziarno kardamonu. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli za gęste dodajemy mleka. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto nabieramy metalową łyżką. Za każdym razem łyżkę maczamy w wodzie, aby ciasto się do niej nie kleiło.
Racuchy smażymy na rozgrzanym sklarowanym maśle. Masło jednak nie może być zbyt mocno rozgrzane, gdyż racuchy będą spalone na zewnątrz, a surowe w środku, dlatego podczas smażenia powinniśmy regulować ogień pod patelnią. Racuchy smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sałatką owocową.
Różnie nazywają tę potrawę ale ja nazywa ją gołąbkami i niech tak zostanie, p...
Odsłon: 51
Pyszne i kolorowe szaszłyki z kiełbasek i warzyw podane z sosem z jalapeño sm...
Odsłon: 43
Delikatne i kruche mięso smakuje rewelacja. Zachwyci gości.
Odsłon: 124
Pyszna, tłusta potrawa. Najlepiej smakuje z ziemniakami z wody w trakcie ważn...
Odsłon: 42
Różnie nazywają tę potrawę ale ja nazywa ją gołąbkami i niech tak zostanie, p...
Odsłon: 51
Pyszne i kolorowe szaszłyki z kiełbasek i warzyw podane z sosem z jalapeño sm...
Odsłon: 43
Delikatne i kruche mięso smakuje rewelacja. Zachwyci gości.
Odsłon: 124
Pyszna, tłusta potrawa. Najlepiej smakuje z ziemniakami z wody w trakcie ważn...
Odsłon: 42
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. W środku robimy wgłębienie. Do wgłębienia kruszymy drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy 1/2 szklanki mleka. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodajemy resztę mleka,żółtka, wanilię, skórkę z pomarańczy i rozkruszone ziarno kardamonu. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli za gęste dodajemy mleka. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto nabieramy metalową łyżką. Za każdym razem łyżkę maczamy w wodzie, aby ciasto się do niej nie kleiło. Racuchy smażymy na rozgrzanym sklarowanym maśle. Masło jednak nie może być zbyt mocno rozgrzane, gdyż racuchy będą spalone na zewnątrz, a surowe w środku, dlatego podczas smażenia powinniśmy regulować ogień pod patelnią. Racuchy smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sałatką owocową.
Przepisy Desery
Desery
Biszkoptowe Kuleczki
Desery
Zwykłe super ciasto z owocami
Desery
Muffiny z rabarbarem
Desery
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Biszkoptowe Kuleczki
Niesamowite kuleczki na bazie ciastek biszkoptów, które przygotujesz w kilka...
Odsłon: 35
Zwykłe super ciasto z owocami
Kto lubi zwykłe proste ciasta w wykonaniu ?
Odsłon: 1016