Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy drożdżowe to tradycyjny deser wigilijny podawany w moim domu rodzinnym. Racuchy podawane są u nas z mniej tradycyjnym dodatkiem, którym jest sałatka z owoców tropikalnych.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23051
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1030
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104855
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23051
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1030
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104855
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. W środku robimy wgłębienie. Do wgłębienia kruszymy drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy 1/2 szklanki mleka. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodajemy resztę mleka,żółtka, wanilię, skórkę z pomarańczy i rozkruszone ziarno kardamonu. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli za gęste dodajemy mleka. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto nabieramy metalową łyżką. Za każdym razem łyżkę maczamy w wodzie, aby ciasto się do niej nie kleiło. Racuchy smażymy na rozgrzanym sklarowanym maśle. Masło jednak nie może być zbyt mocno rozgrzane, gdyż racuchy będą spalone na zewnątrz, a surowe w środku, dlatego podczas smażenia powinniśmy regulować ogień pod patelnią. Racuchy smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sałatką owocową.