Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Sos bearnaise to jedna z odmian znanego sosu holenderskiego. Doskonale pasuje...
Odsłon: 1658
Leciutki jak chmurka. Zrobisz go w kilka minut.
Odsłon: 52
Sos bearnaise to jedna z odmian znanego sosu holenderskiego. Doskonale pasuje...
Odsłon: 1658
Leciutki jak chmurka. Zrobisz go w kilka minut.
Odsłon: 52
Składniki
Do większej miski wsypujemy mąkę. Na środku robimy dziurkę do której rozkruszamy drożdże i zasypujemy cukrem. Na środek wlewamy pół szklanki ciepłego mleka przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie do miski dodajemy pozostałe składniki jajko, mleko, sól i wszystko razem mieszamy lub miksujemy. Na koniec można dodać pokrojone w kosteczkę jabłka chyba, że jabłka kładziecie bezpośrednio na smażone placuszki. Miskę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięci na ok. godzinę. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju. Nakładamy łyżką zanurzoną w gorącym oleju lub wodzie, dzięki temu ciasto będzie ładnie odchodziło od łyżki. Smażymy na małym lub średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Gotowe wyciągamy na ręcznik papierowy a następnie posypujemy sporą ilością cukru pudru.