Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i puszyste racuchy z jabłkami
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8091
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 385
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8091
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 385
Składniki
Przygotować ciasto drożdżowe, zaczynając od przygotowania zaczynu: W misce wymieszać lekko ciepłe mleko z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto najlepiej mikserem, używając mieszadeł do wyrabiania ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30- 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. W międzyczasie obrać jabłka i pokroić w plasterki. Olej rozgrzać na patelni. Formować średniej wielkości placuszki (po ok. 2 łyżki) nałożyć plasterki jabłek. Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy odkładać na ręczniki papierowe, następnie przełożyć na talerze i posypać cukrem pudrem. Podawać najlepiej od razu na ciepło. Smacznego