Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Racuszki z płatków ryżowych i pigwy"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 236
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 236
Składniki
Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej porcji 2,50 zł
Płatki ryżowe i otręby pszenne zalewamy wrzącą wodą (albo gorącym mlekiem) i odstawiamy na pięć minut, by napęczniały.
Gdy ostygną, dodajemy mąkę kukurydzianą, jajko, sól, olejek waniliowy i brązowy cukier. Mieszamy na gładką masę.
Pigwę obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę, wrzucamy do ciasta, mieszamy.
Ciasto partiami wylewamy na rozgrzany na patelni tłuszcz, formując racuszki. Smażymy na średnim ogniu po 5-6 minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
Podajemy z listkami mięty i, ewentualnie, konfiturami, miodem, jogurtem owocowym lub syropami owocowymi albo z cukrem pudrem.Źródło: Rewia