Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 26
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2240
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 249
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1572
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 26
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2240
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 249
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1572
Składniki
Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 20x35cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią przygotowaną masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok 30–40 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Zimny przekrawamy na pół.
Czekoladę roztapiamy na parze i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, wiórki kokosowe i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy ostudzoną ale płynną czekoladę i krótko mieszamy.
Pierwszy blat biszkopta nasączamy połową wody z sokiem cytrynowym. Rozsmarowujemy dżem brzoskwiniowy i wykładamy połowę masy kokosowej. Przykrywamy drugim blatem, który nasączamy resztą ponczu i smarujemy drugą połową kremu. Schładzamy w lodówce. Smacznego :)