Do góry

Desery Przepis na:

Rafaello jaglane z czekoladą

Rafaello jaglane z czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 246 Ocena: 1619

Dodano:

Odsłon: 353

Do słynnego ciasta Rafaello zamiast słodkich i ciężkich mas, świetnie nadaje się tutaj kasza jaglana.

Składniki

  • masa
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 200 g wiórków kokosowych
  • pół szklanki lub więcej słodzika/cukru
  • wierzch
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • kokos/zmielone orzechy na posypkę
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rafaello jaglane z czekoladą

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w 3 szklankach mleka.

  2. Do ugotowanej kaszy, dolewamy wodę oraz wiórki kokosowe ze słodzikiem/cukrem. Mieszamy do połączenia składników i gotujemy jeszcze ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.

  3. Lekko ostudzoną masę blendujemy. Ja postawiłam na niego grubszą strukturę, ale możecie zblendować ją do gładkiej masy wedle uznania.

  4. Spód formy (22) wykładamy papierem do pieczenia, a boki lekko natłuszczamy. Przekładamy masę jaglaną dobrze dociskając i wkładamy do lodówki.

  5. Czekoladę rozpuszczamy z masłem i polewamy na ciasto. Posypujemy dodatkami wedle uznania i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Sylwia5891 31 stycznia Wygląda świetnie :) a jaka ilość wody do masy? Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zabecka 27 stycznia Pyszota! uwielbiam kokos w każdej postaci!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kulinarne_Kombinacje 24 stycznia Ciekawe, takiej wersji jeszcze nie znałam... Wygląda pysznie

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń