Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składa się z galaretki z truskawkami, kremowego budyniu oraz bitej śmietany. Idealnie nada się na upalne, letnie dni.
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1724
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15136
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 3691
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8929
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1724
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15136
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 3691
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8929
Składniki
Galaretki rozpuszczamy z 900ml wrzątku, mieszamy i studzimy. Truskawki myjemy i kroimy na małe kawałki. Do każdego pucharka, szklanki wlewamy trochę zimnej galaretki, następnie wrzucamy trochę truskawek. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Do garnka wlewamy mleko, następnie dajemy do niego żółtka, cukier oraz cukier waniliowy i budyń. Mieszamy i zagotowujemy ciągle mieszając trzepaczką. Ten budyń ma być lekko lejący. Masę ściągamy z ognia i dodajemy masło, mieszamy i studzimy. Gdy masa będzie się studzić polecam przemieszać ją kilka razy by nie tworzył się kożuch. Po schłodzeniu w lodówce budyń zgęstnieje. Przestudzoną masę dajemy na stężałą galaretkę z truskawkami i ponownie dajemy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy do niej żelatynę rozpuszczoną w 125ml wrzątku i przestudzoną-miksujemy. Na masę budyniową wykładamy śmietanę Każdy deser można posypać startą czekoladą i udekorować truskawkami. I gotowe. Desery powinny postać w lodówce kilka godzin. Są po prostu pyszne :)