Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składa się z galaretki z truskawkami, kremowego budyniu oraz bitej śmietany. Idealnie nada się na upalne, letnie dni.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1773
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2272
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 65
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 145
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1397
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1773
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2272
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 65
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 145
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1397
Składniki
Galaretki rozpuszczamy z 900ml wrzątku, mieszamy i studzimy. Truskawki myjemy i kroimy na małe kawałki. Do każdego pucharka, szklanki wlewamy trochę zimnej galaretki, następnie wrzucamy trochę truskawek. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Do garnka wlewamy mleko, następnie dajemy do niego żółtka, cukier oraz cukier waniliowy i budyń. Mieszamy i zagotowujemy ciągle mieszając trzepaczką. Ten budyń ma być lekko lejący. Masę ściągamy z ognia i dodajemy masło, mieszamy i studzimy. Gdy masa będzie się studzić polecam przemieszać ją kilka razy by nie tworzył się kożuch. Po schłodzeniu w lodówce budyń zgęstnieje. Przestudzoną masę dajemy na stężałą galaretkę z truskawkami i ponownie dajemy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy do niej żelatynę rozpuszczoną w 125ml wrzątku i przestudzoną-miksujemy. Na masę budyniową wykładamy śmietanę Każdy deser można posypać startą czekoladą i udekorować truskawkami. I gotowe. Desery powinny postać w lodówce kilka godzin. Są po prostu pyszne :)