Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotny, delikatny, przepyszny sernik bez spodu z dodatkiem alkoholowych bakalii. Przepis sprawdzi się na co dzień i od święta.
Tortownica 26cm
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3854
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414780
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2399
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3854
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414780
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2399
Składniki
Rodzynki i żurawinę zalewamy alkoholem. Jeśli używacie bardzo dużych rodzynek, możecie je pokroić. Bakalie powinny namaczać się co najmniej godzinę. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka z odrobiną cukru ubijamy na sztywną pianę, odkładamy. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy twaróg, miękkie masło i mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Dodajemy odcedzone bakalie, mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie. Masę wylewamy do tortownicy 26cm wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut, a następnie w 120 stopniach przez 75 minut. Studzimy w piekarniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.