Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Risotto z pokrzywą"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 153
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3863
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 286
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 530
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 153
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3863
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 286
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 530
Składniki
Bulion podgrzej. Cebulę i czosnek obierz z łupin, posiekaj. Listki pokrzywy dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej wraz z 1 łyżką masła. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, zeszklij. Dodaj ryż oraz skórkę z cytryny. Smaż ok. 2 min, nie przestając mieszać, aż ryż się zeszkli. Następnie wlej wino i gotuj, aż cały płyn wyparuje. Wlej 1 i 1/3 szklanki bulionu i gotuj risotto na średnim ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
Wlej kolejną porcję bulionu (1 i 1/3 szklanki), delikatnie wymieszaj. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty, dodaj ostatnią porcję bulionu i gotuj risotto do czasu, aż ryż będzie miękki, ale środek pozostanie odrobinę twardawy.
Na koniec wrzuć posiekane listki pokrzywy i gotuj jeszcze 1 min. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem, dodaj resztę masła, wymieszaj.
60 minut. Porcja: 270 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie