Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są banalnie proste w wykonaniu, są niepozorne w wyglądzie ale są nieziemsko pyszne. Spróbujcie koniecznie.
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2152
Ciasto wygląda bardzo elegancko, jest przepyszne, idealnie nada się na każdą...
Odsłon: 7744
Przepis dnia
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4706
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2152
Ciasto wygląda bardzo elegancko, jest przepyszne, idealnie nada się na każdą...
Odsłon: 7744
Przepis dnia
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4706
Składniki
Jajka wybijamy ze skorupek i ważymy. Dosypujemy taką samą ilość mąki i taką samą ilość cukru ile ważyły jajka. Dodajemy skórkę cytrynową i miksujemy na gładkie ciasto. Dużą blachę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wykładamy 1/2 ciasta i rozsmarowujemy cienką warstwę na blaszce. Wstawiamy do rozgrzanego do 160-170 st. C piekarnika i pieczemy aż ciasto stężeje (ok 10-15 min.) Do pozostałej części siada wsypujemy dużą ilość rodzynek i mieszając łączymy składniki. Gdy pierwsza część ciasta jest gotowa rozsmarowujemy na niej drugą część. Pieczemy kolejne 10-15 min aż ciasto się zrumieni. Jeszcze ciepłe ciasto kroimy w prostokąty.
Składniki na glazurę: 5 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki rumu Przygotowujemy glazurę podgrzewając w rondelku cukier puder i rum. Zamiast rumu możecie użyć soku z cytryny bądź wody i olejku rumowego. Ciepłą glazurą smarujemy prostokątne ciastka.