Do góry

Desery Przepis na:

Rogale

Rogale

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 4017

Dodano:

Odsłon: 3734

Dziś przepis na rogale półfrancuskie ,receptura jest niezmiernie prosta a rezultat zadziwiająco smaczny.Rogale nie zawierają cukru a ciasto należy wyziębić.Zawsze udane Polecam

Składniki

  • 1,5 kg mąki
  • 10 dkg drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • 2 kostki masła
  • 1 łyżeczkę soli ( 2 łyżki cukru do rozczynu z drożdży )
  • Nadzienie ,marmolada wieloowocowa ,czekolada ,krem toffi ( według uznania )
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru , częścią mleka ,mąką i solą Rozczyn zostawić do wyrośnięcia .Do miski przesiać mąkę ,dodać masło i posiekać
    Wlać letnie ,mleko , wyrośnięty rozczyn z drożdży i wyrabiać ciasto ( ciasto nie powinno lepić się do rąk ) włożyć je do miski i odstawić na 2 godz do lodówki aż podwoi objętość . Ciasto podzielić na części ,każdą cześć rozwałkować na cienki placek i podzielić na trójkąty .
    Na każdy trójkąt położyć porcję marmolady lub krem toffi ,następnie zawinąć ,formując rogale . Każdy rogal smarujemy olejem .Piec w temperaturze 180- 200 stopni od 20- 30 minut

  2. Piec w temperaturze 180 - do 200 stopni -
    ( od 20 - 30 minut )

  3. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 15 września 2014 Smakowite bardzo rogaliki i aż od razu chce się je spróbować, tylko czemu półfrancuskie ? jak czytam przepis to wg mnie jednak drożdżowe :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń